Patrimonio de Sant Boi de Llobregat
a
a
  Patrimonio Natural de Sant Boi
 
 
| Patrimonio Natural de Sant Boi de Llobregat | Rutas |
Camí de Sant Ramon
 
 
Camí de l'Ermita de Sant Ramon
linea
linea
 
  1 Parada
a
Camí de l'Ermita de Sant Ramon
El paratge s’ha convertit en un dels símbols de la Vila i en lloc de trobada de les seves gents que, el 31 d’agost hi fan un aplec popular de caire festiu.
S'inicia a l'aparcament situat a l'entrada a Can Paulet i és el camí habitual per anar a peu a l'Ermita
  subir  
  2 Parada
foto
Punt d'informació del Cami Ral
El Camí Ral de Barcelona a Vilafranca n'es un exemple, Sortia del portal de Sant Antoni, passava per la creu Coberta la Bordeta, l'Hospitalet i Cornella, creuava el riu a Sant Boi i s'enfilava cap a l'estret de Roques per baixar a Sant Climent i d'alla continuava cap a Vilafranca del Penedès.
Ser a l'eix del camí Ral va condicionar la trama urbana de Sant Boi. El recorregut del camí pel nucli urbà s'inicia en aquest punt i, fins a arribar al peu de la muntanya del Monbaig, podrem contemplar edificis d'interès com les Terme Romanes Can Barraquer, l'Església de Sant Baldiri o la Torre del Benviure.
El Camí Ral era una antiga via mercadera entre Barcelona i Vilafranca. El tram de Sant Boi, que s'ha senyalitzat s'iniciava al riu i continuava pel nucli urbà fins a l'estret de Roques.
Aquest històric camí comunicava la ciutat de Barcelona amb Vilafranca del Penedès.El seu orígen es perd en el temps, essent molt utilizat en època medieal.
El tram des de l'accés al riu (Pedra de la Barca) fins a l'entrar a Sant Climent passa per l'emblemàtic Estret de Roques.
  subir  
  3 Parada
a
Foto Foto Foto
Foto    
Torre de les Bruixes o antic Pavelló de caça del Marquès de Cornellà
Restaurada recentment, és a l'actualitat el centre d'informació del Parc Forestal de Montbaig, a Sant Boi de Llobregat, i està al costat de la carretera de Sant Climent de Llobregat, a l'inici del camí de la Font de Gualbes.
Edifici aïllat, situat en zona no urbana, serví de punt de reunió a les partides de caça. Pel que fa a l’estil, es pot inscriure en el que s’anomenaria eclecticisme medievalista. Popularment és coneguda com la Torre de les Bruixes, i en realitat havia estat un pavelló on la marquesa de Cornellà i els seus convidats es reunien per berenar tot passejant. Al mateix camí de pujada, en un tros que s’eixamplava, també hi solien jugar a críquet, activitat que es podia contemplar des del pavelló o bé al costat de l’improvisat camp de joc, asseguts en uns bancs excavats al costat del camí.
És un antic pavelló d'esbarjo a prop de palauet d'estiu dels marquesos de Cornellà (l'actual escola Benviure i l'antiga casa dels Claratians) i de can Xixol (Casa Gran del Bori), que es devia construir a mitjan segle XIX i que s'utilitzava com a punt de descans en jornades de cacera i en les passejades al turó del Montbaig. És d'estil neomudèjar i es coneix popularment amb el nom de la torre de les Bruixes o la torre de la Marquesa.
 
 
  subir  
  4 Parada
a
Foto    
To
 
 
 
  subir  
  5 Parada
a
Foto    
Ruta Camí de l'Ermita
Gaudirem de l'alzinar litoral típic de les nostres muntanyes, especialment a l'entorn de la Font de Golbes, on podrem aturar-nos a beure i agaudir del paisatge
 
 
  subir  
  6 Parada
foto
Foto Foto Foto
Foto    
Font de Golbes
La font de Gualbes deu el seu nom a un dels antics llinatges propietaris de la quadra jurisdiccionaldel Benviure, que tenia el seu centre de poder a l’antiga torre de guaita del mateix nom.
Era un indret molt freqüentat històricament per fer-hi esmorzars i berenars, les anomenades fontades. A principi de segle hi venia tant la gent de Sant Boi com el grup d’estiuejants. Aleshores la gent acostumava a passejar molt, sobre tot el jovent, que s’hi reunia per fer jocs de grup.
 
  subir  
  7 Parada
a
 
Camí de l'Ermita de Sant Ramon
 
 
 
  subir  
  8 Parada
Ermita de
Foto Foto Foto
Foto Foto Foto
Foto Foto Foto
Foto Foto Foto
Foto Foto Foto
Foto    
Ermita Sant Ramon
L’Ermita s’alçà a la muntanya de les Golbes que, per assimilació ara se’n diu de Sant Ramon de les Golbes, en un indret anomenat la Fita perquè hi existia la que separava els termes de Viladecans, Sant Boi i Sant Climent de Llobregat, a una alçada de 294 metres sobre el nivell del mar.
L’edifici, portat a terme pel mestre d’obres santboià Aleix Parés i Valls entre 1855 i 1887, fou construït per Josep Estruch i Comella en memòria dels seus pares, Eulàlia Comella i Ramon Estruch, que en determinen les advocacions religioses. Aquest darrer fou gran propietari de terrenys a la vila i membre de la Junta de Prohoms que, sota la direcció de Cànovas del Castillo, treballà per la Restauració Monàrquica l’any 1874.
L’ermita de Sant Ramon és un edifici d’inspiració neoromànica. L’edifici és de planta quadrada i consta de tres cossos de planta baixa i pis, el central dels quals és més alt que la resta. En la façana, els dos cossos laterals són simètrics, amb un gran portal d’arc de mig punt cobert per un trencaaigües en el pis inferior i un altre, igual però amb menys amplada de llum, en el superior. El sostre és pla, amb un ampit que descansa en una cornisa, sota la qual trobem permòdols. En el cos central trobem la porta principal, d’arc de mig punt amb arquivolta treballada amb relleus, que descansa sobre quatre columnes i en basa. La porta està precedida per una escalinata frontal. El cos sencer està delimitat per dues pilastres, rematades per pinacles. En la part superior trobem un rosetó i un campanar d’espadanya coronat per una creu. Aquest campanar descansa sobre la cornisa del cos, que arriba fins els pinacles en forma descendent.
 
 
Actualización 13 September, 2024
subir  
 
a
Agradecimientos  
bibliotecas de Sant Boi de Llobregat
Arxiu historic Municipal de Sant Boi
Federacio Els Garrofers
Gegants de Sant Boi de Llobregat







 
 
linea