Patrimonio de Sant Boi de Llobregat
a
a
  Tradiciones en Sant Boi
 
 
| Tradiciones en Sant Boi | Diada Puntaire |
Diada Puntaire
Diada Puntaire a Sant Boi de llobregat
  Fotografías
Foto Foto Foto Foto

  subir
  Historia
  Milers de puntaires de tot Catalunya es concentraran el 18 de maig per celebrar la XVI Diada de la Puntaire a Sant Boi. La nostra ciutat va ser escollida el 25 de gener per l'Assamblea de Puntaires de Catalunya per la forta vinculació històrica que manté amb aquest art. Des de fa deu anys (1994) Sant Boi organitza la Trobada de Puntaires del Baix Llobregat.

L'escultura La noia xica a la rambla Rafael Casanova recorda als santboians el vincle de la vila amb fart de les puntes de coixí. L'escultura ret homenatge a les puntaires de Sant Boi a través de la figura de Teresa Valls i Diví, considerada la reina d'aquest art a la nostra ciutat i una de les millors de Catalunya. Sota resguard de l'escultura les puntaires del Baix Llobregat es concentren, des de fa deu anys, a la rambla per celebrar la Trobada de Puntaires del Baix Llobregat coincidint amb el diumenge de Festa Major, Sant Boi ha escollit el 18 de maig per celebrar la Diada de la Puntaire de Catalunya perquè coincideix precisament, amb el diumenge de
Festa Major. Aquesta serà la primera vegada que es commemora una trobada d'aquest tipus a la comarca del Baix Llobregat.
El marc de la Diada serà la rambla Rafael Casanova i els següents carrers de vianants; Major, O'Donnell i Vermell. Està previst que hi participin 4.000 puntaires i que hi hagi 50 venedors, situats al carrer l'Alou. La carpa de l'associació catalana de puntaires s'instal·larà a la plaça de l'Ajuntament.

Pràctica estesa L'art de les puntes està molt estès a Sant Boi. Actualment hi ha a la ciutat més de 225 persones que practiquen la confecció de puntes. Diverses entitats són les principals responsables que es mantingui aquesta tradició a Sant Boi. Cal destacar la feina del Grup d'Acció Cultural L'Oreig, organitzador de la
trobada comarcal i promotor de la candidatura de Sant Boi per ser la seu de la diada catalana.
  Viure Sant Boi 2003/02
 
 
L'art de les puntes de coixí Cada any, coincidint amb la Festa Major, Sant Boi acull la Trobada de Puntaires det Baix Llobregat. Aquest any es Pfarà més grossa i el proper 18 de maig se celebrarà, a la rambla Rafael de Casanova i als carrers del voltant, la XVI Diada de la Puntaire. Aquesta diada reunirà 4.000 artistes del boixet de tot Catalunya. Arboç, puntes d'Arenys, guipur, punt de la Verge i la blonda negra, tan pròpia del Baix Llobregat... Delicadeses semioblidades molt de temps i que ara tornen a sorgir amb força aniran prenent forma al ritme del batec del boixet.

A Sant Boi, l'art del boixet es practica almenys des de 1789. D'aquest any és la primera referència que se'n coneix. Mossèn Joan Francesc Verneda va contractar una professora per educar les noies santboianes. En principi no va comptar amb el beneplàcit dels pares, que necessitaven les seves filles per a les feines del camp, però la confecció de puntes va acabar esdevenint una indústria important a casa nostra.
La reina de les puntaires santboianes, com la va batejar l'historiador de la vila Carles Martí, va ser. sense cap dubte, la Teresa Valls i Diví, coneguda també com la Noia Xica. Una mantellina seva va ocupar un lloc d'honor en un dels aparadors de l'Exposició Universal de Barcelona i estava considerada una de les millors artistes de Catalunya. Avui. la seva escultura fa puntes en solitari al principi de la Rambla des de fa anys. El dia 18 serà una més entre els puntaires. Precisament, tots ells rebran un patró basat en l'escultura creat per l'artista Artur Aldomà com a recordatori de la diada.

Un mantó centenari D'altra banda, uns mocadors confeccionats per la Noia Xica es podran veure a l'Exposició de la Diada. Hi haurà altres joies, com un mantó negre de la Maria Ros de Gal Claro que té més de cent anys.
Les puntes de coixí estaven ben arrelades a casa nostra. La Maria Pugibet, professora del Grup d'Acció Cultural l'Oreig i impulsora de la candidatura de Sant Boi com a seu de la Diada, recorda bé el costum de portar els nens a costura. Era una mena de guarderia, on les nenes —i també els nens!— aprenien a cosir, a brodar o a fer puntes. Llavors no es feia distinció de sexes. De fet, el reconegut pedagog de la vila Joan Bardina va ser un destacat puntaire.

Pugibet també ha tingut nois a les seves classes del carrer Balaguer. Ara, però, tots són dones, moltes
d'elles noies molt joves. Algunes han començat a aprendre a fer puntes als 5 0 7 anys. "Al col·legi
ens diuen que si són coses de velles, però després tots em demanen la bufanda que m'he fet", diu la Laura. A les classes es fan quadres, tapets. però també arracades i armilles. La confecció de puntes es redefineix.
Homes i dones, vells i joves La guerra civil va fer anar en orris Lesforç per mantenir la tradició, però avui hi ha més de 225 santboians que li dediquen part del seu temps. Les àvies, que es recorden de les classes a Ca l'Angeleta de cal Sec, a Cal Feu o a Ca la Susa. porten els néts a fer puntes. Han passat el testimoni.
  Viure Sant Boi 2003/05
 
linea
 
 
Enlace de interés
Arxiu historic municipal de Sant Boi de Llobregat
Museu de Sant Boi de Llobregat
Turisme al Baix Llobregat
linea
Actualización 26 August, 2024
subir  
 
a
  Agradecimientos
bibliotecas de Sant Boi de Llobregat
Arxiu historic Municipal de Sant Boi
Federacio Els Garrofers
Gegants de Sant Boi de Llobregat







 


 
linea